Klassik mal anders in het kader van het Beethoven Experiment

Première 24 januari 2020, Kölner Philharmonie, Keulen (D)

»BEAThoven« creëert voor mensen met en zonder gehoorproblemen een buitengewone ontmoeting met de muziek van Ludwig van Beethoven. Toen hij 31 jaar was - nog voordat de componist zijn grootste meesterwerken schreef - was hij zelf bijna helemaal doof. Op basis van dit gegeven presenteert het WDR Funkhaus Orchestra in het jubileumjaar 2020 een concept waarbij de muziek van Beethoven van de haarwortels tot in de tenen gevoeld wordt. Gekleurde bastonen, pulserende lampen en zichtbare tonen. »BEAThoven« rekt  de grenzen op en stelt ook dove mensen in staat om dit concert te beleven.

Op het programma staan: Sinfonie Nr. 5 recomposed van Stefan Behrisch/Ludwig van Beethoven, Beethoven bewegt van Stefan Behrisch, en 5 van Gordon Hamilton.

Het concert is verbonden met een inclusief educatieproject, waarin dove en en horende jongeren elkaar ontmoeten. Onder de artistieke leiding van Kassandra Wedel ontwikkelen ze een choreografie die in het kader van "Beathoven" voor de eerste keer opgevoerd wordt.

10 Beathoven (c) Klaus Görgen

Foto © Klaus Görgen

Cast & Crew

 Video © WDR Keulen

 Video © Schnelle Bunte Bilder Berlijn

 Video © WDR Keulen

 Reportage © Tagesschau

 Video © WDR Keulen

Video © WDR Keulen

"BEAThoven" is een heel bijzonder concert. Door middel van kleurrijke bastonen, pulserende lampen en zichtbare geluiden wordt een buitengewone ontmoeting met de muziek van Ludwig van Beethoven mogelijk gemaakt voor mensen met en zonder gehoorproblemen. Choreografe Kassandra Wedel geeft een kijkje in de keuken.

Photos Beathoven © Klaus Görgen

01 Beathoven_(c)_Klaus Görgen02 Beathoven_(c)_Klaus Görgen03 Beathoven_(c)_Klaus Görgen04 Beathoven_(c)_Klaus Görgen05 Beathoven_(c)_Klaus Görgen06 Beathoven_(c)_Klaus Görgen07 Beathoven_(c)_Klaus Görgen08 Beathoven_(c)_Klaus Görgen09 Beathoven_(c)_Klaus Görgen10 Beathoven_(c)_Klaus Görgen11 Beathoven_(c)_Klaus Görgen12 Beathoven_(c)_Klaus Görgen13 Beathoven_(c)_Klaus Görgen14 Beathoven_(c)_Klaus Görgen15 Beathoven_(c)_Klaus Görgen16 Beathoven_(c)_Klaus Görgen17 Beathoven_(c)_Klaus Görgen(1)18 Beathoven_(c)_Klaus Görgen19 Beathoven_(c)_Klaus Görgen20 Beathoven_(c)_Klaus Görgen21 Beathoven_(c)_Klaus Görgen22 Beathoven_(c)_Klaus Görgen23 Beathoven_(c)_Klaus Görgen24 Beathoven_(c)_Klaus Görgen25 Beathoven_(c)_Klaus Görgen26 Beathoven_(c)_Klaus Görgen27 Beathoven_(c)_Klaus Görgen28 Beathoven_(c)_Klaus Görgen29 Beathoven_(c)_Klaus Görgen30 Beathoven_(c)_Klaus Görgen31 Beathoven_(c)_Klaus Görgen32 Beathoven_(c)_Klaus Görgen33 Beathoven_(c)_Klaus Görgen34 Beathoven_(c)_Klaus Görgen35 Beathoven_(c)_Klaus Görgen36 Beathoven_(c)_Klaus Görgen