Bij The Sound of Light werken The Gents samen met dirigent en artistiek leider Patrick Pranger. Er klinkt klassieke muziek, een bijzondere Nederlandse poppremière, er zijn Afro-Amerikaanse spirituals en Setareh Nafisi componeert een nieuw stuk op het gedicht we grow accustomed to the dark van Emily Dickinson. We verweven video-interviews in het programma over de onderwerpen die aan bod komen in de muziek en er is een prachtig lichtontwerp. The Sound of Light gaat over hoop, veerkracht, het beste uit jezelf halen en over verbinding maken met de ander.
Ontwerp © Studio Rrook
Credits Cast & Crew
een interactieve speurtocht naar een eeuwenoude muzikale schat (9+)
Stel je voor: je erft een kaart, waarmee een schat te vinden is, die al eeuwen verborgen ligt in een klooster in Transsylvanië, het huidige Roemenië. Dan bedenk je je natuurlijk geen twee keer, maar trek je er samen met de musici van Black Pencil op uit om dit mysterie te doorgronden. Hun instrumenten van blok- en panfluiten tot percussie, altviool en harmonica wijzen je de weg. Maar wees gewaarschuwd, de Caioni codex laat zich niet zomaar onthullen: er moeten muzikale raadsels worden opgelost en codes worden gekraakt.
In De Caioni Codex openbaren de musici van Black Pencil op interactieve wijze de allermooiste muziek die de monnik Caioni verzameld heeft in de 17de eeuw. Zijn playlist bevat een bonte verzameling van beroemde werken van Monteverdi en di Lasso en opzwepende Roemeense dansen, die je doen swingen in je stoel, terwijl het volgende raadsel zich al weer aandient. Zo openen je oren de weg naar de heilige graal.
Foto © Claudia Hansen
Credits Cast & Crew
Voorpubliciteit
Weesper Nieuws, 28 maart 2023
muziektheater voor jong en oud (6+)
Première 29 mei 2010, Concertgebouw Amsterdam
De vijf mannen van Calefax werken in een buizenfabriek. Elke dag doen ze hetzelfde en dat bevalt ze prima. Groot is dan ook de paniek als er op een dag geen orders meer binnenkomen. De mannen besluiten te gaan experimenteren met de buizen en maken de vreemdste instrumenten. Die toevallig ook nog eens heel mooi klinken! De orders stromen weer binnen en De Muziekfabriek wordt opgericht.
In 2012 won De Muziekfabriek De Junge Ohren Preis. Sindsdien maakt deze voorstelling waarin muziek de enige taal is die gesproken wordt een reis over de hele wereld. Van China tot Zuid-Amerika. Van Noord-Amerika tot Europa.
Foto © Ronald Knapp
Credits Cast & Crew
Recensies
NRC Handelsblad, Jochem Valkenburg, 28 december 2010
Spelen op pvc-buizen alsof het panfluitjes zijn. "Hee, een mooi muziekje!", roept een meisje in de zaal als de vijf in overall gestoken fabrieksarbeiders op het podium een grote ontdekking doen. Het blijkt dat ze de pvc-buizen waarmee ze werken kunnen bespelen als panfluitjes, elk één of twee noten, maar samen toch een compleet stuk muziek. Het is een van de talrijke betoverende momenten in de vrolijke muziekvoorstelling De Muziekfabriek van rietkwintet Calefax. Aan het begin bouwen de vijf ijverig en op een strak ritme maffe buizencontructies. Gaandeweg ontdekken ze de muziek, eerst nog improviserend met gereedschap en bouwmaterialen, later op hun echte blaasinstrumenten.
De kindervoorstelling voor kinderen vanaf zes jaar zit perfect in elkaar. Er wordt geen woord gesproken, maar de vijf musici blijken begaafde mimespelers, die in gebaar en muziek een humoristisch en ontroerend verhaal over sociale relaties kunnen vertellen. De saxofonist uit het groepje speelt een eigenwijze ijdeltuit, de rest probeert het spelend te temmen. Intussen klinkt muziek van Bach tot eigentijds, die steeds even sprankelend als virtuoos wordt uitgevoerd. Het slot is een mooi voorbeeld van cultureel ondernemerschap: de musici sluiten de instrumenten aan op een apparaat waar cd's uitrollen. Voor 10 euro per stuk gaan ze grif van de hand.
De prestigieuze Duitse Junge Ohren Preis 2012 (JOP!) Best Practice – Konzert voor de beste jeugdmuziekvoorstelling, is toegekend aan De Muziekfabriek, een coproductie van Oorkaan en Calefax Rietkwintet!
Juryrapport Junge Ohren Preis, Hamburg, 16 november 2012
Best Practice, Konzert: Gewinner ist das Projekt „Musikfabrik“. (Original: De Muziekfabriek), eine Produktion von Oorkaan in Kooperation mit dem Calefax Reed Quintet, Amsterdam
Der Preis für das überzeugendste Musikvermittlungsprojekt für junges Publikum im Bereich Konzert geht an das Projekt Die Musikfabrik des Produktionshauses Oorkaan. Musikfabrik gibt en passant einen faszinierenden und spritzig präsentierten Blick in die Geschichte, Bauweise und Spieltechnik der Holzblasinstrumente und in musikalische Kommunikationsformen. Die Strukturen der eingebundenen Kompositionen und Musikstile werden nonverbal in einer spannenden Bühnenhandlung für Kinder erfahrbar gemacht. Das Projekt regt zum Staunen und Experimentieren an und ist darin modellhaft.
Muziekfabriek als nieuwsitem op de Nationale Chinese Televisie (08 mei 2013)
in de serie "WDR@Philharmonie" - voor iedereen vanaf 13 jaar oud
WBB meets BuJazzO. Jazz in het bloed. Dat geldt niet alleen voor de professionals van de WDR Big Band, maar ook voor de jazzsterren van morgen: de leden van het Bundesjazzorchester en de deelnemers aan het WDR Composer Fellowship-programma. Terwijl sommigen schitteren op hun instrument, tonen anderen hun talent in componeren en arrangeren - een jazzavond met de professionals van nu en de sterren van morgen!
Illustratie © Alfieri
Cast & Crew
dertiende olifantastische concert
Tromgeroffel, alstublieft! Welkom in onze kleurrijke circusarena! Samen met Anke Engelke, André Gatzke en het WDR Funkhausorchester ontdekken Elefant en Hase de muzikale en acrobatische wereld van het circus. Treedt binnen en laat u betoveren: een interactief concert voor kleine muziekfans!
Anke Engelke en André Gatzke ontdekken sinds 2011 samen met Elefant und Hase en het WDR Funkhausorchester de wereld van de muziek. Elk jaar staat een ander klankthema centraal, zoals de muzikale dierenmelodieën in het concert Tierisch was los, klassieke feesthits in Feest (Geburtstagparty), songs over het heelal in Im Weltraum en oceaanklanken Onder Water (Unter Wasser). Dit seizoen richten ze zich op de muziekwereld in het Circus. Im Zirkus (Circus) is een theatraal concert voor de allerkleinsten om zich te verwonderen, te luisteren en om mee te doen.
Tekeningen © WDR / Samenstelling © Annechien Koerselman
Credits Cast & Crew
Lavinia Meijer & Wishful Singing
December 2023 gaan de wereldberoemde harpiste Lavinia Meijer en Nederlands bekendste vrouwelijke a cappella ensemble op tournee. Ze voeren het ontroerende kerstverhaal van The Little Match Girl Passion en het bekende, sfeervolle A Ceremony of Carols van Benjamin Britten uit.
The Little Match Girl Passion (2008) is een geroemde compositie van David Lang. In 2008 won hij de Pulitzerprijs voor zijn compositie van dit ontroerende verhaal. Hij heeft het bekende sprookje van Hans Christian Andersen, Het Meisje met de Zwavelstokjes, bewerkt tot een eigentijdse klassieker. Een hartverscheurend kerstverhaal in de traditie van Charles Dickens’ A Christmas Carol en de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Speciaal voor dit prachtige kerstprogramma maakt Lavinia Meijer een arrangement voor harp en en zang van Wishful Singing. Op deze unieke avond is het prachtige A Ceremony of Carols een mooie toevoeging aan dit kerstprogramma, waarin schoonheid en ontroering samenkomen.
Foto © Anne Claire de Breij
Credits Cast & Crew
een non-verbale, participatieve muziektheatervoorstelling voor de hele familie (vanaf 4 jaar)
Als kerstverrassing voor hun ouders willen de kabouterkinderen Vesta en Diana een dennenboom versieren, maar per ongeluk halen ze daarmee ook het land van Koning Winter overhoop. Hierop moet Koning Winter op zijn beurt de hulp van zijn collega seizoenen Prins Primavera, Zomerkoning Estate en Graaf Herfst Autunno inroepen om op tijd nog een witte kerst tot stand te brengen. Maar zoals het een goed kerstverhaal betaamt: Eind goed al Goed!
Oh Wonderboom is een betoverend kerstverhaal met de kabouterkinderen Vesta en Diana in het Kabouterbos! Vier muzikanten kruipen in de rollen van de vier seizoenen en duikelen samen met het publiek klassieke Oostenrijkse, Portugese en Amerikaanse kerstliederen op en werken van Claude Debussy, Engelbert Humperdinck en Astor Piazzolla. In dit participatieve concert staat de non-verbale kracht van muziek centraal. Het spel en de werking van de muziekinstrumenten worden samen ontdekt, gesprekken worden zonder woorden gevoerd en onderlinge misverstanden worden muzikaal bijgelegd.
Foto © Nina Ball
Credits Cast & Crew
St. Pölten (AT), 14 november 2023
Ik ben een "hardnekkige fan van opera en klassieke muziek" - en heb heel veel prachtige producties voor kinderen van de Niederösterreichische Tonkünstler gezien. Maar vandaag was ik echt onder de indruk van de muzikaliteit, het pedagogisch concept, de omzetting van een kerstthema, etc... Petje af! Gefeliciteerd met dit stuk en met deze kwaliteit! Alle zintuigen werden hartverwarmend geprikkeld in de hoogste kwaliteit. Als kunst zo goed is, dan is het voeding voor de ziel in haar mooiste vorm.
Anita Schuster (Haus 13, St. Pölten)