Komisch Muziektheater voor ieder en over velen vanaf 6 jaar

 

Première 19 februari 2016, Theater Sonnevanck Enschede (NL)

"Eindelijk begint ook het laatste ei barstjes te vertonen. Maar in plaats van een geel donsexemplaar kruipt er een verkreukeld grijs kuiken tevoorschijn. “Wow!”, schalt het luidkeels over de waterplas, “wat is het hier mooi en gezellig en wat zijn jullie met veel! Ik ben toch hopelijk niet te laat?!” Beschaamd slaat mama eend een vleugel voor de snavel van haar nieuwbakken jong. “Gedraag je als een eend betaamt, Antje. Niet te luid, niet te wild. Gewoon!”

En zo begint voor het lelijke 1dje een lange reis. Want hoe gedraag je je als eend en wat is eigenlijk gewoon? Lelijk 1dje is een komische muziektheaterproductie over een struikelende wildebras, die op zoek moet naar de ander in zichzelf en uiteindelijk bij toeval op haar gelijken stuit. Met veel humor wordt het verhaal verteld over anders zijn en je anders voelen, en de eeuwige vraag waar precies de grens ligt tussen gewoon en onaangepast gedrag. Een voorstelling vol doldwaze kapriolen, pijnlijke misverstanden, swingende popmuziek en ontroerende zwanenzang.

 

Lelijk 1dje is een vrije bewerking van het Andersens sprookje Het lelijke eendje.

22Lelijk1dje © Edwin Deen

Foto © Edwin Deen

Credits Cast & Crew

Trailer © Bart Majoor

Recensies

Theaterkrant, Henri Drost, 19 februari 2016

Zoals vaker bij Koerselman gaat de handeling gepaard met veel fysiek theater. Vooral Antje (Marije Idema) moet het ontgelden. Ze wordt door haar broer natgespoten en uitgebuit door de straatveger en showzanger (allemaal gespeeld door Freek den Hartogh). Decorstukken worden letterlijk weggeblazen, maar ook zeer inventief gebruikt. Niet alleen om er de beelden van Daan Hazendonk op te projecteren, maar ook om speels heen en weer te schuiven met een washboard. Want Lelijk 1dje is boven alles zeer vermakelijk muziektheater, waarbij een Bach-suite een slaapliedje wordt, showtune wordt afgewisseld met pseudo-country en Saartje van Camp (als moeder) geen mogelijkheid van de cello onbenut laat. Voeg daarbij alles van fietsbellen tot banjo en keytar – het jaren tachtig relikwie waar de kinderen op de eerste rij mee mogen spelen – en de vrolijke janboel is compleet.
De gekte zit in ons allemaal. Welk kind heeft zich, veilig op de bank thuis, niet volkomen onbegrepen gevoeld? En al die avonturen van Antje? Wanneer je als lelijk eendje gaat slapen en fantaseren, kunnen de gekste dingen gebeuren.

Lelijk 1dje (6+)   Theaterkrant

Reactie Website Zaptheaterprijs

Ontroerende voorstelling met veel herkenbare momenten voor kinderen die zich 'anders' voelen, maar zeker ook voor papa's en mama's die hun bijzondere kind mogen begeleiden in de soms moeilijke zoektocht naar zichzelf. Gelukkig was het licht uit, want deze papa hield het niet de hele voorstelling droog...

Jan Ruijter · Copywriter / vennoot at Tem communictie

 

Reactie Leraar School Obstwekkelerveld

Tijdens de juffendag zijn wij naar de voorstelling het lelijke 1dje geweest. De voorstelling gaat over de eend Antje die anders is dan de anderen en zich niet begrepen voelt door haar familie. Er wordt van haar verwacht dat ze zich “gewoon” gedraagt, net zoals alle anderen dat ook doen. Maar wat is gewoon? En hoe doe je dat als je liever wilt tekenen, zingen, muziek maken? Antje merkt dat ze niet thuishoort bij de familie waar ze geboren is. Ze gaat op zoek naar zichzelf en laat zich niet beperken in het ontwikkelen van haar talenten. Het is een voorstelling met een mooie boodschap voor iedereen: blijf jezelf, doe waar je goed in bent en laat je niet tegenhouden door anderen. Daarnaast wisten de kinderen te vertellen dat er nog een boodschap in de voorstelling zat, namelijk dat je elkaar moet accepteren zoals iedereen is en dat iedereen bijzonder is. Een heel mooi uitgangspunt om in de klas mee aan het werk te gaan.

Ter voorbereiding op de voorstelling Lelijk 1dje zijn door educatief medewerker Nadieh Tigchelaar van Theater Sonnevanck onderstaande video's gemaakt, zodat het slotlied ook daadwerkelijk luidskeels kan worden meegezongen:

 

Trailer © Theaer Sonnevanck Enschede/Nadieh Tigchelaar

 

Trailer © Theaer Sonnevanck Enschede/Nadieh Tigchelaar

Photos Lelijk 1dje © Edwin Deen

01Lelijk1dje-©-Edwin Deen 02Lelijk1dje-©-Edwin Deen 03 Lelijk1ndje © Daan Hazendonk 04Lelijk1dje-©-Edwin Deen 05 Lelijk1ndje © Daan Hazendonk 06 Lelijk1ndje © Daan Hazendonk 06Lelijk1dje-©-Edwin Deen 07Lelijk1dje-©-Edwin Deen 09Lelijk1dje-©-Edwin Deen 10 Lelijk1ndje © Daan Hazendonk 11Lelijk1dje-©-Edwin Deen 12Lelijk1dje-©-Edwin Deen 13 Lelijk1dje-©-Edwin Deen 14 Lelijk1ndje © Daan Hazendonk 15 Lelijk1dje-©-Edwin Deen 16 Lelijk1dje-©-Edwin Deen 17 Lelijk1ndje © Daan Hazendonk 18 Lelijk1ndje © Daan Hazendonk 19 Lelijk1dje-©-Edwin Deen 20 Lelijk1ndje © Daan Hazendonk 21 Lelijk1dje-©-Edwin Deen 22Lelijk1dje-©-Edwin Deen 23 Lelijk1ndje © Daan Hazendonk 24 Lelijk1ndje © Daan Hazendonk 25 Lelijk1ndje © Daan Hazendonk 26 Lelijk1dje-©-Edwin Deen 27 Lelijk1ndje © Daan Hazendonk 28 Lelijk1ndje © Daan Hazendonk 29 Lelijk1dje-©-Edwin Deen 30 Lelijk1dje-©-Edwin Deen 31 Lelijk1ndje © Daan Hazendonk