Levens en Liefdes van Hans Christian Andersen

 

Premiere 17 december 2005, Derlon Theater Maastricht

 

Wie Hans Christian Andersen zegt, zegt sprookjes. Het lelijke jonge eendje, de prinses op de erwt, de nieuwe kleren van de keizer en de rode schoentjes. Andersen behoort tot de best verkochte sprookjesschrijvers aller tijden. Naast sprookjesschrijver was Andersen bovendien een gevierd dichter, reisverteller, roman- en toneelschrijver en papierknipkunstenaar. Tegelijkertijd was hij een tragische man die leed onder zijn afschrikwekkende uiterlijk. Een neurotische, bijna groteske excentriekeling die zijn hele leven op zoek was naar zijn (seksuele) identiteit. Hij hunkerde naar liefde, maar heeft de liefde nooit gekend. Bovendien was hij bang om levend begraven te worden. Zo bang dat hij sliep met een bordje op zijn dekbed: "ik ben schijndood".

Dit jaar wordt de 200ste verjaardag van Hans Christian Andersen gevierd. Reden voor Het Vervolg om een voorstelling te maken, waarin deze markante persoon centraal staat: Rode Sneeuw, levens en liefdes van Hans Christian Andersen. Als in een koortsachtige droom passeren elementen uit zijn leven en zijn sprookjes de revue. Op soms hardhandige en pijnlijke wijze wordt Andersen geconfronteerd met door hemzelf gecreëerde sprookjesfiguren zoals Het meisje met de Rode Schoentjes, De Schaduw en De Sneeuwkoningin. Ook een ontmoeting met figuren uit zijn werkelijke leven op wie deze sprookjesfiguren zijn geënt, blijft niet uit. Hij treft zijn alcoholistische moeder, zijn halfzusje Karen en zijn grote liefdes Edvard Collin en operazangeres Jenny Lind. In deze eigenzinnige, beeldende voorstelling spelen videoprojecties, live gezongen liederen en sneeuwstormen een belangrijke rol.

03RodeSneeuw

Foto © Leo van Velzen

Credits Cast & Crew

Recensies

NRC, Anneriek de Jong, 19 december 2005

En zo staan de rode schoentjes in zijn sprookje voor de sensualiteit die moet worden afgestraft. Het hakblok en de bijl komen in actie - en niet alleen de benen van het meisje met de rode schoentjes gaan eraan, maar ook die van Andersens halfzusje Karen, van wie hij niet mag houden. Annechien Koerselman speelt beide meisjes en natuurlijk worden haar benen niet echt afgehakt. Maar samen met Menno van Beekum als Hans Christian Andersen zelf bouwt ze een enorme spanning op. De timing is perfect, de lichteffecten zijn adembenemend en de rode schoentjes zijn werkelijk angstaanjagend.

NRC

Photos Rode Sneeuw © Leo van Velzen

01RodeSneeuw 02RodeSneeuw 03RodeSneeuw 04RodeSneeuw 05RodeSneeuw 06RodeSneeuw 07RodeSneeuw 08RodeSneeuw