een solo van een bijrol

premiere 21 september 2007, Paradijs Koninklijke Schouwburg Den Haag

premiere 18 oktober 2008, Theater Bellevue Amsterdam (reprise versie)

premiere 01 augustus 2012, C eca studio Edinburgh (Engelstalige versie)

 

Deze tragikomische thriller Lady M. vertelt het verhaal van een hofdame in Shakespeare\'s MacBeth. De hofdame treedt alleen op in de eerste scène van het vijfde bedrijf, maar zij is het zat om in die ene scène verstopt te blijven. Zij neemt er niet langer genoegen mee haar bestaan tussen de regels door te moeten lezen en eist voor zichzelf de hoofdrol op. Met onderkoeld cynisme vertelt de hofdame haar verhaal en de onbeschreven geheimen over het leven en de dood van Lady MacBeth. In Lady M draait het nou eens niet om de koningen en koninginnen maar om de gewone mens, de bijrollen die gewoon hun werk doen zonder opgemerkt te worden. "Ik doe dit voor álle bijrollen!" Annemarie de Bruijn maakt van één van grootste tragedies van Shakespeare een ware komedie. En alles blijkt dus net even anders gegaan dan wij altijd hebben begrepen van de grote toneelschrijver himself.

10LadyM

Foto © Robert van Stuijvenberg

Credits Cast & Crew

Recensies

8Weekly, Linda Mous, 07 december 2008

Andere humor zit vooral in de contrasten tussen de gebeurtenissen in het stuk en haar eigen leven. MacBeth en Banquo hebben dan wel bijna eigenhandig de oorlog gewonnen, maar zij staat met ingehouden adem te bewonderen hoe perfect zij het bed voor de koning heeft opgemaakt.
Wiens tekst? Het is ook leuk dat je absoluut geen Shakespearekenner (of -liefhebber) hoeft te zijn om het verhaal te volgen en van Lady M te genieten. Voor degenen die wel beter bekend zijn met MacBeth is het echter zeer interessant om te zien hoe de hofdame zich de bekendste uitspraken van MacBeth en Lady MacBeth toeeigent. Zo is de hofdame indirect verantwoordelijk voor sommige van Shakespeare’s bekendste zinnen en passages. En dat terwijl dit brutale en omhooggepromoveerde dienstmeisje niet bepaald een blad voor haar mond neemt of een typische Shakespeare-tongval hanteert.

 

Weekly

Video © Het Vijfde Bedrijf/Annemarie de Bruijn

Dankzij Uitgeverij International Theatre & Film Books zijn monologen die geïnspireerd zijn op het werk van Shakespeare, gebundeld en uitgebracht, waaronder het stuk Lady M.

Monologues not by Shakespeare

In deze bundel zijn in totaal 7 monologen opgenomen: Lady M, Lost in Denmark, Een toost op de verachtelijke vrouw, Een toost op de verachtelijke man en de serie Stille Tranen.Op teksten van Maaike Bergstra, Annemarie de Bruijn, Radna Diels, David Geysen en Annechien Koerselman, die allemaal het verhaal vertellen van een bijrol uit het oeuvre van Shakespeare.Aan bod komen: Horatio (Hamlet), de hofdame van Lady Macbeth (Macbeth), Lady Anne (Richard III), Albany (King Lear), Jago (Othello), het meisje (sonnet 'een geliefde beklaagt zich) en de moeder van Richard III. Deze toneelmonologen worden begeleid door een inleiding en beschouwing van kunstfilosoof Tom Dommisse.

Het boek is o.a. via producent Het Vijfde Bedrijf te koop.

Photos Lady M. © Robert van Stuijvenberg & Leo Winder