toneelbewerking naar de roman L’enfant du Sable van Tahar Ben Jelloun

Premiere 20 mei 2005 Literair Theater Branoul Den Haag

 

Achmed is naar Europa gevlucht om een nieuwe toekomst op te bouwen. Ooit was Achmed als achtste dochter geboren, maar haar vader besloot het noodlot te keren en presenteerde haar als jongen aan de buitenwereld. Aanvankelijk lijkt Achmed van zijn metamorfose tot man te genieten. Maar zijn vrouwelijkheid laat zich steeds moeilijker onderdrukken. Achmed raakt verstrikt. Tussen twee culturen. Tussen de twee wezens in hemzelf.

Het Huis van de Toekomst is een indringende voorstelling over de zoektocht naar een eigen identiteit. Over een wereld, die bol staat van tegenstrijdige verlangens. De poging om het goede van het verleden te behouden staat recht tegenover het drukkende verlangen naar een blanco begin. De siamese tweeling Achmed exploiteert haar levensverhaal als twee kermisklanten. Regisseur Annechien Koerselman maakt er muzikaal en energiek theater van, dat de toeschouwer meevoert in een schrijnende geschiedenis.

Na de succesvolle producties Met neergeslagen ogen en Gewijde Nacht is Het Huis van de Toekomst de laatste voorstelling in het drieluik van Tahar Ben Jelloun.

Tahar Ben Jelloun (1944) is een prominent Frans-Marokkaans dichter en prozaschrijver. Hij bracht als kritisch student achttien maanden door in een Marokkaans heropvoedingskamp en emigreerde in 1971 naar Frankrijk. Zijn werk is sociaal bewogen, gaat over de controverse tussen integratie, behoud van culturele identiteit, racisme en isolement, de vorm is poëtisch en sprookjesachtig, want zoals hij zelf zei: "Je kunt niet altijd maar schelden of mopperen. Je moet ook de schoonheid van dingen en de wereld bezingen".

01huisvdtoekomst Foto © Leo van Velzen 

Credits Cast & Crew

HIJ Joost Claes

ZIJ Meral Polat

 

Auteur Roman Tahar Ben Jelloun

Regie, Toneelbewerking, Muzieksamenstelling Annechien Koerselman

Decor & Kostuumontwerp Linda Eijssen

Lichtontwerp Jan Harm Wagner

Producent Literair Theater Branoul Den Haag

 

SPEELDATA

Den Haag Literair Theater Branoul 18 mei 2005 try out

Den Haag Literair Theater Branoul 19 mei 2005 try out

Den Haag Literair Theater Branoul 20 mei 2005 premiere

Den Haag Literair Theater Branoul 21 mei 2005

Den Haag Literair Theater Branoul 25 mei 2005

Den Haag Literair Theater Branoul 26 mei 2005

Den Haag Literair Theater Branoul 27 mei 2005

Den Haag Literair Theater Branoul 28 mei 2005

Den Haag Literair Theater Branoul 01 juni 2005

Den Haag Literair Theater Branoul 02 juni 2005

Den Haag Literair Theater Branoul 03 juni 2005

Den Haag Literair Theater Branoul 04 juni 2005

 

Meer informatie: www.branoul.nl

 

Deze productie kwam tot stand met subsidies van VSBFonds, Fonds 1818, Gemeente Den Haag en Stichting Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten. Met dank het Nationale Toneel Den Haag.

Photos Het Huis van de Toekomst © Leo van Velzen

01huisvdtoekomst 02huisvdtoekomst 03huisvdtoekomst 04huisvdtoekomst 05huisvdtoekomst 06huisvdtoekomst 07huisvdtoekomst 08huisvdtoekomst