naar de roman Hoezo Bloedmooi van de Haagse auteur Hans Sahar

 

Premiere 31 januari 2009 Den Haag

 

De Marokkaans-Nederlandse jongen Abi geeft in de Haagse tramremise opening van zaken over zijn turbulente jeugd in de Schilderwijk en hij windt daar geen doekjes om. Deze Haagse Ciske de Rat is verstrikt geraakt in zijn eigen dubbelleven. Dat wat hij als moslim overdag veroordeelt, past hij in de nachtelijke uren zonder scrupules toe. Maar achter zijn stoere waarheids- verkondiging schuilt een klein hartje, dat zich langzaam maar zeker aan de toeschouwer openbaart.

Op 11 december 2009 heeft Het Haags Openbaar Vervoer Museum na een grootse renovatie zijn deuren weer geopend. Niet alleen is het pand in een nieuw fris jasje gestoken en een chique foyer rijker geworden, is de tentoonstelling gemoderniseerd, is er door Saartje Oldenburg een fris educatieprogramma ontwikkeld, tevens heeft het Haags Openbaar Vervoermuseum Annechien Koerselman als theatermaker benaderd om in deze oude Haagse tramremise een toneelvoorstelling tot stand te brengen, die past bij de locatie en de wijk. Geïnspireerd door het feit, dat dit indrukwekkende gebouw in één van de levendigste multiculturele buurten van Den Haag ligt - op een ietwat desolate plek, daar waar louche figuren zich terugtrekken in tijden van nood – moest Annechien meteen denken aan de roman Hoezo Bloedmooi van Hans Sahar over de 19-jarige Schilderwijkse rebel Abdoellah Zehir. Abi lijkt een schoolvoorbeeld van een goed geïntegreerde tweede generatie Marokkaan. Hij is een intelligente student, maar de kloof met zijn ouders (die leven alsof ze nog steeds in Marokko wonen) en de verveling hebben hemop zijn veertiende al in aanraking met justitie gebracht. Na de jeugdgevangenis heeft hij zijn leven pogen te beteren en dat lijkt ook te lukken: hij studeert. Alleen, Abi leidt een dubbelleven. De voortdurende strijd met zijn vader en zijn niet te stuiten zucht naar geld en sensatie brengen hem nog steeds opnieuw in problemen. In deze verlaten achteraf locatie, de voormalige Haagse tramremise, doet de Nederlands/Marokkaanse Abi verslag van zijn tumultueuze leven in de Schilderswijk. Hoezo Bloedmooi is het veel geroemde debuut van de jonge Haagse auteur Hans Sahar uit 1995.

01ABI

Foto © Yvon Muller

 

CREDITS CAST & CREW

Spel & Rap Ouidan Benali (Abi)

 

Auteur Roman: Hans Sahar

Regie & Toneelbewerking: Annechien Koerselman

Decor & Licht: Yvon Muller

Kostuum: Jookje Zweedijk

Productie: Sarah de Bruijn

Publiciteit: Dounia El Baraka

Grafische vormgeving & fotografie: Suraj Bihari

Zakelijke coördinatie: Fleur van Rijn

Producent: Stichting Haags Openbaar Vervoer Museum i.s.m. Stichting Haags Talent Den Haag

 

SPEELDATA

Den Haag Haags Openbaar Vervoer Museum 29 januari 2009 (try out)

Den Haag Haags Openbaar Vervoer Museum 30 januari 2009 (try out)

Den Haag Haags Openbaar Vervoer Museum 31 januari 2009 premiere

Den Haag Haags Openbaar Vervoer Museum 05 februari 2009

Den Haag Haags Openbaar Vervoer Museum 06 februari 2009

Den Haag Haags Openbaar Vervoer Museum 07 februari 2009

Den Haag Haags Openbaar Vervoer Museum 10 februari 2009

Den Haag Haags Openbaar Vervoer Museum 12 februari 2009

Den Haag Haags Openbaar Vervoer Museum 13 februari 2009

Den Haag Haags Openbaar Vervoer Museum 14 februari 2009

 

Deze productie kwam tot stand met subsidies van Gemeente Den Haag Culturele projecten, Fonds 1818, LIRA FONDS en Culturalis. Met speciale dank aan:Hans Sahar, Uitgeverij de Arbeiderspers, Neeltje Leemans, Marielle van de Griendt/Rotjong, Ray Vaessen, Reier Pos, Annemarie de Bruijn, Donald de Beer, Martine Dukker, Toneelgroep de Appel, Het Vijfde Bedrijf en Shoot Me Filmfestival.

Photos Abi, de Ciske de Rat van de Schilderswijk © Suraj Bihari & Nina Ball

01ABI 02ABI 03ABI 04ABIFlyervoorkant 05ABIFlyer Achterkant