"Het is niet eenvoudig jezelf weer in elkaar te zetten tot een vrouw die haar geluk haalt uit melkwit sop."

 

Premiere: 13 januari 2018 Stadstheater Arnhem

 

‘Zij’ ziet de huizen die zij schoonmaakt als ‘haar rijk van lege kamers’. Ze kent de eigenaren van de huizen niet, maar verhoudt zich tot hun foto’s, hun humeur en emoties die af te lezen zijn in de manier waarop ze het huis hebben achterlaten. Maar hun huizen roepen ook herinneringen op aan dat wat zijzelf heeft achtergelaten. En terwijl de vrouw de huizen schoonmaakt beschouwt 'Hij', de man, de stad in de hoop aanknopingspunten te vinden om zijn nieuwe wereld te doorgronden en grip op de geschiedenis te krijgen van het nieuwe land dat zich niet zomaar voor hem opent.

Ontheemd! is het muzikale verhaal van een man en een vrouw. Ze zijn geaccepteerd en geïntegreerd. Hun leven kent weer een aanvaarde routine. Hun oude land bestaat niet meer en ook zelf zijn ze met de tijd overgegaan in iets anders, maar toch zit er onder de oppervlakte iets dat gist en broeit: een gevoel dat ieder mens kan overkomen als je vanuit vertrouwdheid gekatapulteerd wordt in een situatie waarin dit gevoel ontbreekt, na een verhuizing in hetzelfde land, een scheiding of een overlijden. Een gevoel dat langzaam onder je huid kruipt als er iets is weggevallen dat niet wordt aangevuld.

17 Ontheemd! orkest de ereprijs RvdRee

Foto © Robert van der Ree

 

Credits Cast & Crew

Trailer © Bowie Verschuuren

 

 

Recensies

Apeldoorn Direct, Ben Eggermont, 15 januari 2018

Opera Ontheemd! kruipt onder je huid.
Decor en filmbeelden versterken het totaalbeeld waarmee een boeiende en aangrijpende voorstelling is neergezet.
Met uitstekende zang zetten beiden een integer en krachtig spel neer, gedragen door een zich zeer dienstbaar opstellend orkest. Samen met een sober decor en prachtige filmbeelden van Maaike Engels en Thomas Bouvy van UrbietOrbi, op basis van tekeningen van bewoners van AZC’s, resulteerde dit in een geslaagde première, het geheel onder de regie van Annechien Koerselman.

Photos Ontheemd © Robert van der Ree & Maaike Engels

01 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 02 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 03 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 04 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 05 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 06 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 07 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 08 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 09 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 10 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 11 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 12 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 13 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 14 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 15 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 16 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 17 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 18 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-MEngels