première 18 november 2011, Meterhuis Haarlem

première 12 februari 2012, Wachtkamer 2eklasse Haarlem CS

première 17 maart 2012, Frans Hals Museum Haarlem

 

Van de historische figuur Malle Babbe wordt door Haarlemse Opera een toegankelijke opera gemaakt. Ieder kwartaal is een Haarlemse locatie podium voor een nieuw deel van de levensgeschiedenis van dit markante personage, dat garant staat voor een typisch operaverhaal, doortrokken van drama, tragiek en de broodnodige volkse humor. De muziek is samengesteld uit het mooiste repertoire van bekende en minder bekende opera’s. En als klap op de vuurpijl is het publiek niet alleen getuige van deze fictieve biografie, het heeft er ook nog invloed op. Twee maal in de voorstelling kan de toeschouwer kiezen hoe het verhaal zich die avond verder zal ontwikkelen. In muzikaal opzicht zijn die verhaallijnen volledig anders samengesteld. Geen uitvoering van Malle Babbe - de opera zal daardoor dezelfde zijn, want over haar wildemansleven in de Gouden Eeuw vallen zeer veel verhalen te vertellen.

MalleBabbe06

Foto © Joris-Jan Bos

Credits Cast & Crew

Recensie

Haarlems Dagblad, Paul Lips, 21 november 2011

Doel is dat het publiek actief deelneemt aan de voorstelling. Er mag op bepaalde momenten zelfs gestemd worden welke wending het verhaal moet krijgen. Het is een grappige formule.
Hilarisch gelach in de zaal. Het toont de informele sfeer in het Meterhuis, dat een goed gekozen locatie blijkt. Deze Opera smaakt naar meer.

Malle Babbe HD

Photos Malle Babbe de Opera © Joris-Jan Bos

MalleBabbe01 MalleBabbe02 MalleBabbe03 MalleBabbe04 MalleBabbe05 MalleBabbe06 MalleBabbe07 MalleBabbe08 MalleBabbe09 MalleBabbe10 MalleBabbe11 MalleBabbe12 MalleBabbe13 MalleBabbe14 MalleBabbe15 MalleBabbe16