Première 06 maart 2014, Lichtfabriek Haarlem

 

Net als Frankrijk zijn Jeanne d’Arc en Duitsland zijn Sophie Scholl heeft, kent Nederland ook zijn eigen volksheldin. Een vrouw die leiding gaf in de strijd tegen de toenmalige Spaanse tirannie: Kenau Simonsdochter Hasselaer. Maar vreemd genoeg associëren wij de naam Kenau niet per se met haar  heldendaden, eerder met een heftig vrouwbeeld. Middels Kenau de Opera wordt haar heldenepos weer aan het publiek teruggegeven.

Het is 1572. De Spanjaarden dreigen Haarlem in te lijven. Wigbolt Ripperda doet een beroep op alle Haarlemse mannen, maar de Spanjaarden blijken te sterk. En dat is het moment dat Kenau de barricades op gaat. Ze rekruteert vrouwen van jong tot oud en met Kenaus plan lijken de kansen voor Haarlem te keren. Gewapend met buskruit, pek en kokend water gaan haar amazones de vijand te lijf. Het Spaanse kamp o.l.v. Don Fadrique bezint zich op terugtrekking, maar dan helpt de geïsoleerde situatie van Haarlem de Spanjaarden een handje. Voedselvoorraden slinken zienderogen en met de hongersnood breekt ook het gemor uit...

Kenau de opera is een nieuw geschreven muziektheaterstuk voor solisten, (amateur)koor en instrumentaal ensemble, naar een idee van Token Bartman-Besse.

Kenau09

Foto © Joris-Jan Bos

Credits Cast & Crew

Frénk van der Linden in gesprek met:

Componist/Bariton/Producent Michel Poels (Willem Rosehoudt), Actrice/Zangeres Mylou Frencken & Regisseur/Librettist Annechien Koerselman

Interviewer © Frénk van der Linden

Producent: Zangstudio Haarlem, Haarlem

Recensies

Raarlems Dagblad, Marius Jaspers, 07 maart 2014

Het koor was een lust voor het oor en soms ook voor het oog (sommigen waren een roeping als acteur misgelopen, bleek bij het ‘drinklied’. En zo kon het gebeuren dat ik geleidelijk in de greep raakte van het verhaal. Na de pauze had dat smalle podium ineens een onvoorzien effect: de claustrofobie van onze arme, hongerige, belegerde voorouders werd voelbaar; dat ze elkaar in de haren vlogen of afvielen, leek onvermijdelijk.

Dagklad KenaudeOpera 07Maart2014

Haarlem XL, Facebook, 07 maart 2014

Het speelveld was geniaal: tussen het publiek, alsof we deel uitmaakten van het spel dat vrijwel continue werd omlijst met geweldige muziek van Quatre Bouches en met strakke hand werd geleidt door Yt Nicolai.

De voorstelling is speels en emotioneel bij tijden. De muziek, de filmbeelden die op de achtergrond, zonder af te leiden, het stuk omlijsten, alles lijkt te kloppen.

Echt... Ons is een belangrijk stukje Haarlemse geschiedenis weer net even duidelijker geworden. Wij weten wie Haarlem aan de Spanjaarden heeft uitgeleverd en Kenau was het zeker niet... 

Speciaal voor de opera is HET KENAULIED gecreëerd: het (nieuwe) stadslied van Haarlem, dat lang voor de première door de stad zoemt, terugkeert in de voorstelling, en nog veel langer daarna als stadslied in Haarlem (e.o.) te horen zal zijn.

Op 14 en 15 september 2013 16.30uur was Het Kenaulied te horen, dat bij wijze van scratch werd ingestudeerd tijdens het Haarlemse Korenlint in de Philharmonie Haarlem. Tegelijkertijd brachten diverse Haarlemse koren op verschillende plekken in de stad Het Kenaulied op geheel eigen wijze ten gehore: van Zuid-Amerikaanse samba, tot madrigaal tot popsong.

EenLiedvoorKenau

Beluister twee muziekstukken in aanbouw:

Het opzwepende Wij Vrouwen moeten ons wapenen met Mylou Frencken (Kenau) en Bauwien van der Meer (Griete). Kenau, Griete en Dyver overtuigen de Haarlemse vrouwen van het feit dat alleen als ook zij de handen uit de mouwen steken, de Spanjaarden verslagen kunnen worden.

© Lyrics Annechien Koerselman, © Composition Willem Rosehoudt

En de aria Plotseling de Oorlog ontstoken gezongen door Petra Ehrismann (Dyer), die vol verbijstering bezingt wat de Spanjaarden Haarlem hebben aangedaan.

© Lyrics Annechien Koerselman, © Composition Willem Rosehoudt

Photos Kenau de Opera © Joris Jan Bos

Kenau01 Kenau02 Kenau03 Kenau04 Kenau05 Kenau06 Kenau07 Kenau08 Kenau09 Kenau10 Kenau11 Kenau12 Kenau13 Kenau14 Kenau15 Kenau16 Kenau17 Kenau18 Kenau19 Kenau20 Kenau21 Kenau22 Kenau23