Scenische barokopera in de open lucht

Premiere: 26 september 2021 Stadthalle Bremerhaven (DE)

 

Niet de Trojaanse held, maar Dido en De Dood binden in deze Dido & Aeneas van Purcell de strijd aan. Dido staat onder druk. Als koningin dient ze haar volk, maar diezelfde massa maakt haar ook tot een eenling. Achter haar rug wordt geroddeld en staat ze bloot aan venijn. Bovendien kampt Dido zelf met zwarte gedachten, die haar lijken te verscheuren. Belinda ziet haar kans schoon in de komst van Aeneas en hoopt zo voor de broodnodige afleiding te zorgen. Maar De Dood laat zich niet misleiden en dus zijn we als toeschouwer getuige van het noodlot dat Dido onherroepelijk wacht.

Welke invloed heeft het noodlot op ons? In hoeverre zijn we als mens daadwerkelijk in staat aan ons leven sturing te geven? Die vraag staat centraal in deze uitvoering van Purcells opera, waaraan ook jongeren uit Bremerhaven meedoen. De oorspronkelijke opera doorsnijden zij met een vijftal videoclips. Hierin geven ze als een hedendaags Grieks koor hun visie op Dido thema’s als jaloezie, depressie en de macht van de massa. Performances die ook Dido een spiegel voorhouden en haar niet onberoerd zullen laten. De Dood intussen wrijft zich in de handen.

El Fugor Josephine Sacabo

Foto © Josephine Sacabo

Credits Cast & Crew

Opera Dido & Aeneas van de Engelse componist Henry Purcell in 5 videoclips herverteld:

Concept & Regie © Annechien Koerselman

Camera & Montage © Max Duda

Lichtontwerp © Max Duda Annechien Koerselman

Producent © Unerhört-Verein für Neue Musik e.V. Bremerhaven (Jens Carstensen)/ Iks Medien

Scholieren van de Oberschule Geestemünde Bremerhaven hebben onder leiding van Annechien Koerselman het verhaal, het drama en de onderliggende emoties omgezet naar 5 hedendaagse videoclips. Deze clips waren een onderdeel van een opera, die op 26 & 27 september 2021 opgevoerd werd op het openluchtpodium naast het stadhuis van Bremerhaven. De operamuziek werd tijdens de voorstellingen live bij de video's gespeeld. In deze clips zijn de volgende opnames te horen:

1.  "Echo Dance of the Furies" - Artist Carolyn Watkinson. Licensed to YouTube by UMG (on behalf of Universal Music),

2. "The Triumphing Dance" -  Artist "Carolyn Watkinson Licensed to YouTube by UMG (on behalf of Universal Music)

3. "Sailor's Dance" - Artist "Carolyn Watkinson Licensed to YouTube by UMG (on behalf of Universal Music)

4. "The Witches' Dance"  - Artist William Christie. Licensed to YouTube by WMG (on behalf of Erato Disques)

5. "With drooping wings" - Artist "Carolyn Watkinson Licensed to YouTube by UMG (on behalf of Universal Music)

Recensies

Nordsee Zeitung, Sebastian Loskant, 29 september 2021

Spannende regie, briljante muziek, sterke videos.
De man met het dodenmasker is er altijd. Hij sluipt over het gehele podium, dat voor het stadhuis staat, ligt zelfs op de loer tijdens een picknick van de koningin - de opera van ''Dido & Aeneas van Henry Purcell kan alleen maar tragisch eindigen. Maar als het zo origineel geregisseerd is als hier door Annechien Koerselman uit Amsterdam [...] wint zelfs de dood sympathie.
In Koerselmans choreografie cirkelden in zwart geklede, grijnzende schedels om twee vrouwen heen of strekten dreigend van bovenaf hun handen naar hen uit, aan het eind vormden de scholieren een processie. Het verhaal van Aeneas, een oorlogsmilitair en mediterrane migrant, die onderdak vindt bij de koningin in Noord-Afrika en zijn minnares op een ellendige manier weer verlaat, bood zo aanknopingspunten op het vlak van vrouwenrechten tot het vluchtelingendebat.
De man met de theorbe, de gigantische luit, mocht zelfs als een soort violist de geliefden een serenade brengen.
De regie hield twee dozijn koorleden in beweging, liet ze naar het scherm kijken als een menigte in burgerkleding, dan weer demonisch ronddwarrelen in zwarte mantels met capuchon.

NZ Openair Dido and Aeneas

Voorpubliciteit

Blog Oberschule Geestemünde, Jens Carstensen, 15 september 2021

Blog Geestemünde

Impressie opera Dido & Aeneas vanuit toeschouwerperspectief

Video © OSG (Oberschule Geestemünde) Bremerhaven