Als paleismuren van zich laten horen

 

Première 01 juli 2022, Schouwburg & Congrescentrum Orpheus, Apeldoorn

 

Wie kent haar niet: Loo, het bijna 400 jaar oude paleis van de Oranjes in hartje Apeldoorn. Maar hoe goed ken je deze diva met royale trekken echt?

Loo is een wervelende muziektheatervoorstelling waarin marketingmanager Klamer en zijn assistente Alicia op zoek gaan naar de ziel van Loo. Ze hebben grootse plannen met het paleis, nu zij volledig vernieuwd, heringericht en verbouwd is. Maar Loo, gespeeld door sopraan Laetitia Gerards, is een eigenzinnige dame, die zich niet zomaar voor ieders karretje laat spannen. Althans dat denkt ze, maar dan kent ze Klamer nog niet … Zodra Loo een paleisdeur opent, maken Klamer en Alicia een theatrale duikvlucht in haar verleden, dat ook haar eigen hart niet ongemoeid laat. Heimwee naar vervlogen tijden, toen majesteiten haar bewoonden, musici in haar concertzaal optraden en ze haar kroonluchters liet stralen tijdens weldadige diners, maakt Loo openhartiger en loslippiger dan je van een koninklijk paleis zou verwachten. Blijft ze overeind?

Loo is even komisch als dynamisch muziektheater, waarin je een theatrale rondleiding krijgt achter de schermen van Loo. De setting waarin dit alles gebeurt is anders dan anders. De Middenzaal (Rabobankzaal) van Orpheus is voor deze speciale gelegenheid omgebouwd tot audiëntiezaal. Terwijl het publiek op klanken van componisten als Händel, Mozart en Strauss jr. een majesteitelijk diner wordt geserveerd, ontspint zich een spannend spel tussen schijn en werkelijkheid. Daar stoffen Loo, Klamer, Alicia samen met een achtkoppig muzikaal ensemble en een stoet van lakeien de Nederlandse geschiedenis af, geven bijna vergeten stadhouders, koningen en koninginnen acte de préseance, en worden bruggen geslagen naar het nu. Heeft de 400 jaar oude dame Loo anno 2022 nog een toekomst? 

Loo is de tweede eigen productie van Theater Orpheus. Deze producties zijn gebaseerd op regionale verhalen die een landelijke uitstraling hebben.

Foto © Robert Voss

Credits Cast & Crew

Documentairemaker Olga Tops volgde in opdracht van Omroep Gelderland de totstandkoming van de productie LOO - als paleismuren van zich laten horen en maakte een prachtige documentaire over alle werkzaamheden voor en achter de schermen.

Documentaire © Olga Tops (Omroep Gelderland)

 

Omroep Gelderland, Marvin Hop, 03 juli 2022

NRC recensie

Reportage © RTV Nieuws Apeldoorn

Radio Voorst Veluwe Zoom

Zaterdag 24 april 2021, 13.40PM

Beluister hieronder het fragment, waarin Chris Wolters Annechien Koerselman interviewt over haar productie Loo:

Audio Logo

www.voorstveluwezoom.nl

Omroep Gelderland, Marvin Hop, 03. Juli 2022

NRC recensie

De Stentor, Sandra van Maanen, 30 juni 2022

Ook amateurtalent uit Apeldoorn kreeg rollen. Van dienstmeisje, beeld in de paleistuin tot hert op de vlucht. Koerselman - conceptontwikkelaar, co-auteur, regisseur en muzieksamensteller - koos bewust voor een mix van professionalls en amateurs, jong en oud. "Dat vind ik het leukst aan theater, het vraagt veel van mij als regisseur. Hoofdrollen zijn voor professionals, maar de combinatie levert betrokkenheid en eigenheid op. Het is interessant om op verborgen talenten en verrassingen te stuiten. Veertien spelers uit Apeldoorn en omgeving hebben bijrollen, soms meerdere. Zij zijn mijn lokale gereedschap. Ik vreeg veel van hen.
Loo is verbouwd en gaat mee met de tijd. Toch zit voor Koerselman het interessante in wat het paleis vroeger meemaakte. Wie waren de bewoners? Wat moest Lodewijk Napoleon ermee, hoezo werd het door hem compleet verbouwd? Loo levert een bron aan materiaal op waarin ik heldere scènekeuzes heb gemaakt. Van de revoluties die er plaastsvonden, tot de treurige eenzaamheid van de leegstand. Wat er zeker inkomt: de bastaardkinderen die door de bewoners verwerkt werden. Dat thema verbinden we aan de jacht rond Loo.

Teaser © Theater Orpheus Apeldoorn

Photos LOO © Peter Vroon & Robert Voss

01 LOO_©Peter Vroon 02 LOO_©Peter Vroon 03 LOO_©Peter Vroon 04 LOO_©Peter Vroon 05 LOO_©Peter Vroon 06 LOO_©Peter Vroon 07 LOO_©Peter Vroon 08 LOO_©Peter Vroon 09 LOO_©Peter Vroon 10 LOO_©Peter Vroon 11 LOO_©Peter Vroon 12 LOO_©Peter Vroon 13 LOO_©Peter Vroon 14 LOO_©Peter Vroon 15 LOO_©Peter Vroon 16 LOO_©Peter Vroon 17 LOO_©Rob Voss 18 LOO_©Rob Voss 19 LOO_©Rob Voss 20 LOO_©Peter Vroon 21 LOO_©Rob Voss 22 LOO_©Rob Voss 23 LOO_©Rob Voss 24 LOO_©Rob Voss 25 LOO_©Rob Voss 26 LOO_©Rob Voss 27 LOO_©Peter Vroon 28 LOO_©Rob Voss 29 LOO_©Rob Voss 30 LOO_©Peter Vroon 31 LOO_©Peter Vroon 32 LOO_©Rob Voss 33 LOO_©Rob Voss 34 LOO_©Rob Voss 35 LOO_©Peter Vroon 36 LOO_©Rob Voss 37 LOO_©Rob Voss 38 LOO_©Rob Voss 39 LOO_©Peter Vroon