- Gegevens
- Categorie: DE SPEELGOED OPROER (Die Spielzeug-Revolte)
Spannend muziektheater op klanken van Ligeti over nachtelijke avonturen in een speelgoedmagazijn
een theatraal familieconcert (6+) in het kader van Ligeti 100
Premiere 28 mei 2023, Kölner Philharmonie Keulen (DE)
Het aloude speelgoed van speelgoedwinkel Spielewelt is het zat. Steeds vaker wordt hun plekje in de etalage ingepikt door een trending Game, die de “nieuwste hit in de kinderkamer” zou zijn. Er moet iets gebeuren. Straks verstoffen ze nog in het magazijn. En dus, op een avond, als de eigenaar het licht uitdoet, komt het speelgoed in opstand. Ze bouwen een speelgoedmonster, dat ze voor de grap te koop willen aanbieden. Dat zal de mensen leren wat leuk speelgoed is. Maar dan blijkt het door hen gecreëerde monster hele andere ideeën over hun toekomst te hebben…
Regisseur Annechien Koerselman brengt samen met 3 zangers en Ensemble Die Musikfabrik de muziek van Ligeti theatraal tot leven. Zonder dat er woord gesproken wordt, legt de klankwereld van Ligeti, het fundament voor een even spannend als grappig verhaal over nachtelijke speelgoedavonturen voor de hele familie.
In De Speelgoed Oproer passeren de volgende werken van György Ligeti de revue: Aventures, Nouvelles Aventures, das Trio für Violine, Horn und Klavier und Mysteries of the Macabre.
Screenshot © KölnMusik
Credits Cast & Crew
- Gegevens
- Categorie: DE SPEELGOED OPROER (Die Spielzeug-Revolte)
Recensies
Kölner Stadt Anzeiger, Rainer Nonnenmann, 29 mei 2023
Het kinderconcert met het Ensemble Musikfabrik doorvlocht de avontuurlijke episodes met Ligeti's hoorntrio en een trio-bewerking van de "Mysteries of the Macabre". De enscenering van de stukken door regisseur Annechien Koerselman toonde speelgoedfiguren die in opstand kwamen tegen de entertainmentindustrie. Rekwisieten, gebaren en handelingen verduidelijkten de vocale acrobatiek op dramatische of komische wijze. Het jonge publiek van zes jaar en ouder beleefde er duidelijk veel plezier aan, zelfs al kwamen de tinnen soldaat, de pop en de teddybeer eerder voort uit de herinneringen van hun overgrootouders dan uit hun eigen dagelijkse realiteit van de hedendaagse kinderkamer.