Van Gogh Schoolmusical

 

Premiere: januari 2013 Van Gogh Museum Amsterdam

 

Het schooljaar is bijna voorbij en Meester Theo vraagt zijn groep 8 naar hun toekomstplannen. Zijn leerlingen hebben natuurlijk allemaal zo hun eigen dromen. Er is een groepje dat graag beroemd wil worden, een groepje dat van wetenschap houdt, anderen houden meer van rappen of van sporten, en er is Vincent…. Vincent houdt van tekenen en schilderen. Zijn grote voorbeeld is de beroemde kunstenaar Vincent van Gogh, maar in de klas vindt niemand dat interessant. Verdrietig en eenzaam gaat Vincent naar huis. De volgende dag is Vincent niet op school. Hij blijkt onvindbaar. De klas voelt zich schuldig en besluit Vincent te gaan zoeken. In een brief, die Vincent aan Meester Theo gestuurd heeft, staan aanwijzingen, te beginnen in Zundert.

Zo belandt de klas in het Nuenen van 1885, waar ze samen eten met de aardappeleters. Meer brieven volgen, die leiden naar Parijs, waar ze de schilder Paul Gauguin ontmoeten, naar de zonnebloemen in Arles, en het psychiatrisch ziekenhuis in Saint-Rémy-de-Provence. Tenslotte wordt de hele groep herenigd in Auvers-sur-Oise. Hier komen de kinderen erachter dat het met Vincent van Gogh helaas niet goed afliep, maar met hun eigen Vincent gelukkig wel! Die heeft inmiddels zijn eigen talent ontdekt: tekenen en schilderen.

Vanaf eind januari 2013 is de schoolmusical Waar is Vincent? uit. Deze productie is in opdracht van het Van Gogh Museum gecreëerd door componist Majel Lustenhouwer en tekstschrijver Hannie Buenen, naar aanleiding van hun Canonlied over Vincent van Gogh. Audio Logo

NB21as Korenveld met kraaien Vincent van Gogh 1890

 Korenveld met Kraaien - Van Gogh

Credits Crew

Fragment 1 De wereld gaat open Audio Logo

Fragment 2 Ik ben anders Audio Logo

Fragment 3 Waar is Vincent Audio Logo

Fragment 4 We hebben honger Audio Logo

Fragment 5 Les couleurs de Paris Audio Logo

Fragment 6 Zonnebloemen voor mijn vriend Audio Logo

Fragment 7 Ik snap jou niet, jij snapt mij niet Audio Logo

Fragment 8 Zo mooi Audio Logo

Fragment 9 Hier zijn wij Audio Logo

Voorbeschouwing

De Volkskrant, Annette Embrechts, 25 januari 2013

In het kader van het verschijnen van de Schoolmusical Waar is Vincent verscheen een interview met Met Majel Lustenhouwer in De Volkskrant.

Volkskrant25januari2013

Producent: Van Gogh Museum Amsterdam