een muzikale speurtocht door de Nederlandse geschiedenis

Kim moet een spreekbeurt over 1 van de 50 vensters van de canon van de Nederlandse geschiedenis geven, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. De hulp van Suzanne komt uit onverwachte hoek, want in de klas kunnen deze meisjes niet goed met elkaar overweg. Maar gaandeweg ontdekken ze dat ze meer gemeen hebben dan ze denken en wint het verlangen om de spreekbeurt tot een  succes te maken.

De zoektocht naar het perfecte onderwerp zorgt voor de nodige opschudding en hilariteit. Het publek zal dan ook niet rustig kunnen blijven zitten. En dat is precies de bedoeling. De kinderen vervullen tijdens de voorstelling een actieve rol.

De basis voor de voorstelling voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs is de CD serie Liedjes bij de geschiedeniscanon naar een idee van Majel Lustenhouwer. Alle 50 vensters van de canon van de Nederlandse geschiedenis worden in een muzikaal jasje gestoken. Door NTR SchoolTV zijn al 20 liedjes uitgegeven. Het unieke van CanOn-Tour is dat de scholen zelf mogen beslissen over een aantal canononderwerpen die in de voorstelling als liedje ten gehore wordt gebracht. Zij kunnen drie vensters kiezen uit een door Theater van Wanten samengestelde lijst. Zo sluit CanOn-Tour altijd aan bij wat er in de klas besproken is. Bij boeking van de voorstelling ontvangt de school één CD uit de serie: Liedjes bij de geschiedeniscanon. Er is een lesbrief beschikbaar met verwerkingsopdrachten.

CanOn Tour04

Credits Cast & Crew

Verslag: Mylène en Jesce

 

Groep 8 en hopelijk ook anderen van de klas vonden het een hele leuke voorstelling. Wij vonden het heel goed aan elkaar gebonden. Het was niet van het één op het ander, zoals zoals ik al zei: het was heel goed aan elkaar gebonden. Het was leuk met al die liedjes en leuke danspasjes erbij. Er werd heel veel gelachen en dat is een goed teken, in ieder geval bij groep 8. De speelsters zelf vonden het ook heel leuk om te doen. Ze hadden tot nu toe alleen maar geoefend en vonden de eerste keer ook best wel heel spannend. Toen ze aan het oefenen waren met de regisseur waren ze bang dat ze iets verkeerds zeiden of deden, maar het is nu in het echt goed gegaan! Toen wij kwamen vertellen hoe we het vonden zeiden ze de hele tijd of er ook nog tips waren, dus ze waren wel heel zenuwachtig. Wij vonden het heel erg leuk, maar alleen toen we gingen oefenen in de klas met de liedjes leek het ons kinderachtig maar toen zij het zongen was het heel erg leuk. Dat kwam vooral doordat ze er allemaal pasjes door heen deden en dat was heel grappig! Bedankt!

 

Verslag: Anneloes en Lynn

Theater Van Wanten gebruikte de canonliedjes als basis voor hun CanOn-Tour, een educatieve voorstelling voor groep 6, 7 en 8.

Canonliedjes zijn aanstekelijke en leerzame liedjes over de geschiedenis van Nederland. Ze zijn geschreven door Majel Lustenhouwer (bekend van Kinderen voor Kinderen) bij de 50 vensters van de canon van Nederland. Er zijn inmiddels drie cd's verschenen met elk 10 canonliedjes.

 

Canonliedjes