een wreed theatersprookje

 

Premiere 12 juli 2007, Parade Den Haag, Tent De Blauwe Hemel

 

Hooggeëerd publiek! Vanavond speelt voor u het rondtrekkende theatergezelschap PALJAS een komedie van de wraak. U bent getuige van een bloedstollend gevecht met het 8-koppige monster dat jaloezie heet. Komt dat zien! Komt dat zien! Want de tranen die wij plengen zijn niet gespeeld! Nee! Nee! PALJAS speelt voor u een greep uit het leven. Onze enige stelregel luidt dat de acteur een mens is, een mens van vlees en bloed, en dat wij voor mensen moeten spelen. U zult ons dus zien beminnen zoals mensen elkaar beminnen. Van de haat zult u de wrange vruchten zien omdat wij van waanzin niet meer weten wat we doen. Degens worden gekruist. Kreten van woede zult u horen en gelach. Want u betaalt tenslotte om te kunnen lachen. Dus als Antonio Elena van Pagliaccio afpakt - lach dan en klap! Wij trekken ons kostuum aan. Wij schminken ons gezicht. Bona sera a tutti, signore e signori! De voorstelling kan beginnen!

Al jaren speelt de rondreizende theatergroep PALJAS een komedie over de jaloezie van Pagliaccio op zijn overspelige echtgenote Elena. Maar om onduidelijke redenen is de acteur, die Pagliaccio de hoorns moet opzetten, niet komen opdagen. De leider van de groep besluit hem ter plekke te vervangen. Zo kan het beoogde liefdesdrama toch gespeeld worden. Dit tot ongenoegen van de hoofdrolspeelster. Zij smeekt de vervanger zich niet in zijn rol te verliezen en de grens tussen fictie en werkelijkheid te bewaken: hij mag niet echt verliefd op haar worden. Maar de vonk is al overgeslagen...

PALJAS is een diep romantische voorstelling over personages die uit de maalstroom van hun eeuwige kermisleven proberen te breken. Een bohémien bestaan dat voor een buitenstaander aantrekkelijk lijkt. Maar de theaterfamilie zit elkaar zo op de lip, dat ze ondanks hun professionaliteit alleen nog maar hun eigen werkelijkheid kunnen spelen. Steeds opnieuw pogen de personages om het leven naar eigen hand te zetten en op te gaan in een droom die bol staat van de passie, avontuur en heldendom. En steeds opnieuw vallen ze in dezelfde valkuil: de vernietigende kracht van jaloezie.

Inspelend op de traditie van de parade is PALJAS een muzikaal-theatrale voorstelling. Speciaal voor deze voorstelling componeerde Jan Kooper muziek en zang. In haar tekstcompositie heeft Annechien Koerselman gebruik gemaakt van citaten uit de opera Pagliacci van Leoncavallo, waarop het stuk is geïnspireerd.

06paljas Foto © Rikie Gorissen

Credits Cast & Crew

Recensies

De Volkskrant, Annette Embrechts, 9 augustus 2007 

Paljas is een even vette, hilarische als ontroerende komedie-in-een-komedie over het gif van de jaloezie en de troost van de lach en de traan. De rondreizende acteurs spelen steeds meer hun eigen jaloerse en overspelige leven in dialoog met de voorgeschreven teksten van de vlammende komedie. De opvoering strandt alsnog, duidelijk wordt waarom die minnaars verdwijnen en uiteindelijk redt een warm lied over gefnuikte liefde de romantische voorstelling. En zo eindigen drie zinderende kwartiertjes in een hartstochtelijk gezongen samenzang.

Volkskrant Paljas

Video © AAP theatermakers Den Haag

Video © Unknown

Julius, Julius Jaspers, 14 juli 2007

We waren om een uur of 8 binnen en konden meteen inschuiven in een werkelijk helemaal te gekke voorstelling, “Paljas, een wreed theatersprookje”. Ga dit zien in Amsterdam (12 t/m 17 augustus, wel even vooraf reserveren), ik vertel verder niets, maar superleuk.

 Julius Jaspers

Song from the performance Paljas

SmilePagliaccioSmall

Composition © Jan Kooper

Lyrics © Annechien Koerselman

Singer Bart Klever

 

Photos Paljas © Rikie Gorissen

01paljas 02paljas 03paljas 04paljas 05paljas 06paljas 07paljas 08paljas 09paljas 10paljas 11paljas 12paljas 13paljas 20070623Paljas 20paljas