een Zeeuwse blues

Premiere 13 november 2014, Schouwburg de Mythe, Goes

 

Land van over zee gaat over een relatie op afstand.

Er gaapt een oceaan tussen de twee werelden: moeder Anna blijft verpauperd achter in Zeeland, haar dochters gaan op zoek naar vruchtbaar land in Amerika. In die tijd (begin 20ste eeuw) was vertrekken definitief en communicatie beperkt tot af en toe een brief. Schrijfster Marjolein Bierens kiest daarom voor de stijl van de briefwisseling. Zo geven moeder en dochter elkaar inzage in hun eigen verre omgeving, te midden van hun eigen velden, ieder aan een kant van de oceaan.

Muziek speelt een belangrijke rol in de voorstelling. De blues is één van die nieuwe elementen waarmee de dochter in het nieuwe land kennismaakt. Ze danst er haar American Dream op, maar tegelijkertijd geeft ze haar weemoed prijs, haar verlangen naar het verlaten Zeeland, naar vroeger, naar thuis!

Eerder maakten Marjolein Bierens en Annechien Koerselman bij Theaterproductiehuis Zeelandia Mooie Anna.

LandvanoverZee01

Foto © Joris-Jan Bos

Credits Cast & Crew

Interview met Regisseur Annechien Koerselman

{youtube}AMjEWFfEGMI/youtube}

Video © Theaterproductiehuis Zeelandia/Karen Kroese

Interview met Actrices Ilse Uitterlinden & Astrid van Eck

{youtube}a5zQrqIr4Qk{/youtube}

Video © Theaterproductiehuis Zeelandia/Karen Kroese

Recensies

PZC, Willem Nijssen,15 november 2014

Grote verhalen hebben misschien geen ondertoon nodig, kleine verhalen vaak wel, en het is niet altijd gemakkelijk om die te treffen. Hier lukt dat wonderwel, ...Dankzij een klankbeeld met muzikale fragmenten, stemmingsfragmenten, klassiek naast blues en jazz. Dankzij een ingenieus decor ... dat heel gemakkelijk de sfeer van boerderijen, een dorpswinkel of een woonkamer kan oproepen. Dankzij de liefdevolle details die weggestopt zitten in de pakjes die moeder en dochter elkaar toesturen. Zeeuwse traditie naar daar, Amerikaanse noviteit naar hier. Tienduizenden zijn geemigreerd, tienduizenden zijn achtergebleven. Het zijn allemaal kleine verhalen over grote afstand en groot gemis, die in deze voorstelling als in een optelsom een soort van erkenning krijgen. Voor een aantal wellicht ook nog herkenning. Toch wel knap hoe actrices en vormgevers, schrijfster en regisseur zo liefdevol de meerwaarde aan het kleine verhaal kunnen geven.

PZC15november2014

De Volkskrant, Vincent Kouters, 17 november 2014

Regisseur Annechien Koerselman voorziet ook in vaart en dynamiek door de actrices te laten spelen in een decor dat kan veranderen in allerlei ruimten. Bovendien voegt ze een laag toe met muziek die bestaat uit diverse Amerikaanse stijlen, zoals blues, folk en traditionals. Van Eck speelt enkele liedjes op gitaar, waarvan een bloedmooi gezongen Wayfaring Stranger leidt tot een emotioneel hoogtepunt.

Reactie uit het publiek van een volle schouwburg Middelburg: Vol emotie en met mascarastrepen op mijn wangen de zaal uitwandelen gebeurt niet vaak. Land van over Zee verraste en pakte me.
Afgelopen vrijdag heb ik het toneelstuk ‘Land van over zee’ gezien in de Kloosterhof in Hoogerheide. Ik vond het heel erg mooi, heel goed gespeeld, het decor vond ik heel bijzonder. Het was muisstil in de zaal. Na afloop hebben we de dames die speelden gelukkig nog kunnen zeggen dat we zo genoten hebben.
Gisteren heb ik de première bijgewoond van “Land van over zee”. De combinatie van toneelspel, muziek en beelden op de achtergrond leverde een schitterende voorstelling op, die van begin tot eind boeide. Je kon een speld horen vallen en dat zegt wel iets. Bedankt voor deze prachtige productie!

Photos Land van over Zee © Joris Jan Bos

LandvanoverZee01 LandvanoverZee02 LandvanoverZee03 LandvanoverZee04 LandvanoverZee05 LandvanoverZee06 LandvanoverZee07 LandvanoverZee08 LandvanoverZee09 LandvanoverZee11 LandvanoverZee12 LandvanoverZee13 LandvanoverZee14 LandvanoverZee15 LandvanoverZee16 LandvanoverZee17 LandvanoverZee18 LandvanoverZee19 LandvanoverZee20 LandvanoverZee21 LandvanoverZee22 LandvanoverZee23