dé Parade Opera

 

Premiere 03 juli 2011, Circustheater, Parade Den Haag

 

Treed binnen in de Parijse nachtclub Moulin Rouge en laat je onderdompelen in een wervelend muzikaal paradijs. Tapdanseres Nichette, violist Toulouse en zangeres Mimi trakteren je op echte Franse cancans en liefdesliederen passeren de revue. Maar liefde laat zich niet sturen, zelfs in de Moulin Rouge niet. Wanneer Armand, Mimi’s voormalige minnaar, plotseling opduikt, neemt de show een hartstochtelijke wending. De hartslag stijgt, de absint vloeit rijkelijk. Romantische tijden van vroeger herleven. Moulin Rouge is een ode aan de liefde. Een ode aan het bohemienne levensgevoel. Bienvenue au Moulin Rouge!

Na het succes van Bonnie & Clyde (Parade 2009) en Paljas (Parade 2007) is Annechien Koerselman terug op de Parade met Moulin Rouge, een speciaal voor de Parade gecreëerde opera.

Begin 19de eeuw kende de beroemde Music Hall Moulin Rouge zijn hoogtijdagen toen kunstenaars als Toulouse Lautrec er hun onderkomen zochten. Ook toen stond de kunst op de tocht en waren artiesten, die niettemin van een carrière op het podium droomden, er nacht in nacht uit te vinden. Op de Parade is de Moulin Rouge opnieuw het gedroomde toevluchtsoord van een ieder die van muziek en theater houdt. Een bohemien variététheater dat inspireert het leven en de liefde ten volle te leven, en dat zich probeert af te keren van de feitelijke problemen van alledag, ook al laat de rauwe werkelijkheid dat niet altijd toe...

Moulin Rouge: een meeslepende liefdesgeschiedenis, die je hart sneller doet kloppen voor opera en muziek en waar je je ongestoord mag onderdompelen in Franse sferen van vroeger tijden.

Moulin12 Foto © Joris Jan Bos

Credits Cast & Crew

met Annechien Koerselman door Vincent Kouters

TheaterMaker, Vincent Kouters, juni 2011 

Regisseur Annechien Koerselman (1976) houdt wel van een uitdaging. Na Paradesuccessen als Paljas en Bonnie & Clyde zien ze haar graag terugkomen op het rondreizende theaterfestival waar dronken vermaak en fraai theater, als het goed is, hand in hand gaan.Haar keuze voor dit jaar is: “Moulin Rouge”. Haar liefde voor negentiende-eeuwse romantiek en de overeenkomsten tussen de Parijse nachtclub toen en de Parade nu brachten haar op het idee. ‘Het gaat mij om de club die het was toen een figuur als Henri de Toulouse-Lautrec er kwam,’ vertelt ze. ‘Toen het nog een toevluchtsoord was voor de hoge en lage cultuur samen. Dezelfde mensen die de salons bezochten, zaten daar tussen de prostituees en de cancandanseressen.'
De Moulin Rouge staat volgens Koerselman voor ‘een passie voor het leven, het bohémien-bestaan.’ Ofwel: voor iets wat tot haar spijt niet meer bestaat. ‘Daarvoor is tegenwoordig veel onbegrip. Mijn Moulin Rouge wordt een nostalgische droom. Een verlangen naar iets wat niet meer mag bestaan. Daarom wil ik de voorstelling zo negentiende-eeuws en Frans mogelijk laten zijn.’ Ze kiest er expliciet voor om niet een theatrale remake te maken van de bekende film van Baz Luhrmann met Ewan McGregor en Nicole Kidman. Paradepubliek dat hits als Lady Marmelade verwacht, komt er bedrogen uit. ‘Die musicalfilm is een soort kitsch waar je van houdt of niet. Ver voor die film was er een ander soort Moulin Rouge. Dat is het verhaal wat ik wil vertellen.

Recensies

Gooddayz, Anneke Ruys, 02 juli 2011

Het Circustheater op de Parade verandert in een Parijse nachtclub waar zich hartstochtelijke liefdestaferelen afspelen.
Belangrijk is ook de muziek in Moulin Rouge. Die wordt op virtuoze wijze gebracht door tapdanser/accordeonist Nichette (Marije Nie) en violist Toulouse (Jacob Plooij) die het liefdesdrama de liefdeskleur rood geven met hun klanken. Franse cancans en liefdesliederen transformeren de Parade tent tot een wervelende Parijse nachtclub waar de operastem van mezzo-sopraan Antje Lohse een belangrijke aanvulling van het geheel is.
Met de opera Moulin Rouge zet Annechien Koerselman een sfeervol en romantische verhaal neer met mooie muziek. Je hoort de CanCan uit de operette Orphée aux enfers naast Chanson de l'adieu en delen uit La Bohème van Puccini. Moulin Rouge is op de Parade een voorstelling die zich onderscheidt en waar je met een voldaan gevoel uit naar buiten komt.

Gooddayz

 

Radio 1 NOS Radio Tour de France

03 juli 2011, 16.15PM

Op zondag 03 juli 2011 was Moulin Rouge te gast in NOS Radio Tour de France.

Interviewer: Edwin van Melissen.

Beluister hieronder het fragment, waarin Edwin de Moulin Rouge circustheatertent betreedt en Antje Lohse en Annechien Koerselman interviewt:

Audio Logo

www.nporadio1.nl

Parademakers Marije Nie en Jacob Plooij op tocht voor Moulin Rouge op Parade Utrecht. Komt dat zien! Moulin Rouge. Een romantisch liefdesverhaal. En van liefde krijg je tenslotte nooit genoeg...

Teaser © Ratattouille TV

Photos Moulin Rouge de Parade Opera © Joris-Jan Bos

Moulin01 Moulin02 Moulin03 Moulin04 Moulin05 Moulin06 Moulin07 Moulin08 Moulin09 Moulin10 Moulin11 Moulin12 Moulin13 Moulin14 Moulin15 Moulin16 Moulin17 Moulin18 Moulin19