Van Poppins tot Callas

Haar naam is zo oud als de jaartelling: Maria. Door de eeuwen heen is haar naam blijven klinken, zonder aan kracht in te boeten. Van moeder tot majesteit: Maria’s bleven komen en gaan. Maria Callas, Mary Poppins, Bloody Mary… zonder Maria gaat de geschiedenis mank.
Ze was muze voor menig componist. Palestrina, Schubert, Rodgers & Hammerstein. De onze-lieve-vrouwen van Wishful Singing brengen ze allemaal tezamen in het programma What about Mary, waarin Maria de maat van elke melodie is. Want laten we eerlijk zijn: zonder Maria geen Sound of Music.

In deze muzikale voorstelling passeren diverse kleurrijke Maria’s de revue: Maria de moeder, de liefhebbende vrouw, maar ook Maria de spring-in-het-veld, de ontregelende intrigante of juist de denkende, onderzoekende Maria. Even bont en grillig als het leven zelf waarin vrouwen voortdurend ‘switchen’ van rollen, die nastreven, perfectioneren, maar die graag ook alle rollen tegelijk willen spelen. Maria als modern rolmodel ontkomt niet aan keuze-stress en het betere multitasken. Kortom, een interessante clash van Maria’s. Bezongen en verwoord in eeuwenoude, herkenbare vormen, maar ook frisse nieuwe muzikale ontmoetingen en kruisbestuivingen.

 

Affiche765 What about Mary

Foto & Grafische Vormgeving © Henry Faber

Credits Cast & Crew

Trailer © Bowie Verschuuren

Recensies

Haarlems Dagblad, Winand van de Kamp, 06 april 2019

Regisseur Annechien Koerselman heeft er met bescheiden middelen een heerlijke theatrale voorstelling van gemaakt. De door moeder de vrouw gestreken tafellakens veranderen in zusterkleden, een rode shawl wordt een sexy string. Huishoudvoorwerpen leveren de begeleiding van 'Lady Madonna' van The Beatles. Om met Leonard Bernstein te spreken: "The most beautiful sound I ever heard, Maria".

Haarlems Dagblad

Meppeler Courant, Marjan Doorn, 18 maart 2019

Gisteren voorpremière gezien van "What about Mary": eindelijk weer eens een echt vrouwelijk programma, waardig, grappig, kwetsbaar, zacht en sterk, muzikaal, verleidend. Ik vind dat hier snel iets van in de media mag verschijnen, om ons te laten zien wat echte vrouwelijkheid ook al weer was. Absolute aanrader!!!
Dit is echt een concert dat je niet mag missen! Theater pur sang met hemelse stemmen, scherpe teksten, een lach en een traan. Een “must see” voor alle sterke, zelfbewuste, onzekere en struggelende vrouwen (en voor de stoere mannen die graag sterke vrouwen zien en horen ?)! Dus als je nog kaarten kunt bemachtigen, doen!!!
Heel sterk is dat jullie er echt een ‘act’ van maken en niet alleen maar héél mooi zingen, individueel zijn jullie erg verschillende types en samen toch weer heel erg goed. [...] Kleding was perfect en zelfs sfeervol
Ik vond het prachtig, loep zuiver en het zag er heel leuk uit, strak geregisseerd!! Top
Ik heb erg genoten van dit gevarieerde programma en jullie prachtige stemmen. Bedankt! En veel succes met deze tour!
Het was een prachtig concert! Fris, vrolijk, soms ingetogen, soms een tikje ondeugend, maar alles op een muzikaal en vocaal hoog niveau waar je alleen maar heel blij van kan worden! Dank daarvoor!

een muziektheatervoorstelling voor iedereen vanaf 4 jaar, gebaseerd op De paraplu van Ingrid & Dieter Schubert, uitgegeven door Lemniscaat

Op een herfstdag stuit een zwart hondje (Quibus) op een vreemd object. Terwijl hij het aan een onderzoek onderwerpt, blaast het zich ineens zo op, dat Quibus hoog het luchtruim ingetrokken wordt. En vanaf dat moment is alles anders, want met De rode Paraplu beland je in de vreemdste avonturen. Dan leer dansen op het wolkendek, maak je kennis met hongerige alligators, krijg je een rustgevend kijkje in de oceaan, slinger je aan lianen over een bloedheet eiland, en tapdans je op de Noordpool.

De levendige muziektheatervoorstelling is gebaseerd op het prentenboek De Paraplu van Ingrid en Dieter Schubert. Inmiddels is het kleine zwarte hondje voor menigeen een klassieke held geworden. Ook de makers van de Paraplu hebben zich door het rode object op sleeptouw laten nemen. Laat je meevoeren door de klankrijke atmosferische muziek van Nicoline Soeter, de speelse fantasierijke regie van Annechien Koerselman en de humoristische teksten van Floortje Schoevaarts en ontdenk een wereld waarvan je het bestaan niet vermoedde.

 

Paraplu Affiche765

Illustratie © Ingrid en Dieter Schubert

Credits Cast & Crew

Trailer © Bowie Verschuuren

Voorpubliciteit

Eindhovens Dagblad, René van Peer,  07 feburari 2019

Eindhovens Dagblad 01kln

Wat was het leuk, mooi, spannend, inspirerend gisteren, De paraplu ! ... Top was het!
Het is een hele goede voorstelling voor kids. Zo veel creativiteit, "kindkennis" zat er in. ... Geweldig vond ik hoe het begint, Quibes ligt op de grond te slapen en hoe beeldend is dan de "dialoog" tussen jou en de "cello". Weet je dit soort momenten kunnen de fantasie van kinderen zooooo enorm aanspreken.
Ook jullie decor was zo "fantasieactiverend"! In deze tijd wanneer dingen vaak zo zijn "voorgekauwd" en er is dus geen ruimte mee is voor de eigen fantasie om de vrije ruimte in te vullen......
Wat leuk dat de instrumentalisten niet alleen speelden maar ook zongen of spraken of het publiek erbij betrokken. Zo werd het een hele levendige voorstelling!
Ik vond de muziek ook spannend en expressief, en heel vrij. Was natuurlijk een gouden greep van jullie om ons steeds betrekken met klappen en geluiden maken...
De perfecte combi voor 2 verschillende kinderen. De een vond het vooral leuk om mee te doen. En de ander was vooral het verhaal aan het voorspellen (want net vantevoren het boek gelezen) en te ontdekken wat je allemaal van paraplu's kan maken. En niet te vergeten, voor volwassenen ook nog leuk om te luisteren en kijken.
Ga nu thuis knutselen met paraplu's geloof ik.

Teaser © Bowie Verschuuren

Musiktheater rundum die Musik der goldenen zwanziger Jahre

Stell dir mal vor, dass du in der Zeit zurück reisen könntest! Nach Paris, in die spannende Zeit um 1920. Als das Kino erfunden wurde, Flugzeuge zum ersten Mal aufstiegen und einem die kreativen Ideen nur so um die Ohren flogen. Als sich Künstler aus aller Welt in dieser romantischen und quirligen Weltstadt versammelten und ihre schönsten Werke kreierten. Stell dir doch vor, dass du dich unter ihnen bewegen könntest! Dieser sehnsüchtige Wunschtraum lässt die drei musizierenden Freunde – einen Erfinder, einen Schriftsteller und einen Maler – nicht los. Denn stell dir mal vor dass sie Dank der Zeitmaschine des Erfinders die lange verloren geglaubte Komposition eines weltberühmten Pariser Komponisten in die Hände bekommen könnten!

PAR!S! PAR!S! ist eine inspirierende musikalisch-theatralische Zeitreise voller Ereignisse. Mit Unterstützung des Publikums wird nicht nur die Zeitmaschine musikalisch bedient, sondern auch die unvergessliche Atmosphäre zum Leben erweckt, die am Anfang des vorigen Jahrhunderts in Paris herrschte. Die faszinierende Musik von Erik Satie, Bela Bartók, Bohuslav Martinů und vielen anderen sowie das humorvolle Spiel lässt die Zuschauer in diese fesselnde Zeit eintauchen. Heimlich hofft man, dass sie nie enden wird!

Affiche Paris Paris

Image © Christoph Greussing

Credits Cast & Crew

Trailer & Animation © Christoph Greussing

Noch ein Mal danke für diese wunderbare „Paris! Paris!“-Vorstellung im Tinguely Museum Basel! Ihr habt so eine Frische, so viel Lust miteinander auf der Bühne zu sein, so viel Schönheit in euerm Ensembleklang! Und eigentlich ist diese Produktion für alle Altersgruppen hingezielt: Für die Kleinen ist es lustig, himmlisch und so sehr lebendig; für gebildete Musiker ist eure Musik voll von cleveren Momenten und Insiderwitzen und tollem Zusammenspiel! (Ich habe nicht die richtige Worte...) Mein Gesicht tat weh von Lächeln... Als ich am Mittwoch Abend nach Hause kam konnte ich nur noch von eurer Vorstellung sprechen! Es war einfach super. Alle Musiker sollten euch erleben!

Hopkinson Smith (international Lautenist Star)

Kritiken

Kreiszeitung, 22. September 2018

Und alles geschah mithilfe des Publikums. Es bediente nicht nur die Zeitmaschine musikalisch, sondern schuf auch die Geräuschkulisse, wie sie am Anfang des vorigen Jahrhunderts in Paris geherrscht haben mag. Berührungsängste kamen da nicht auf. Dank der für Kinder schnell erfassbaren Geschichte fieberten diese kräftig mit. Und auch die Musiker hatten erkennbar Freude daran, schon den Kleinsten die Liebe zur Musik zu vermitteln. Dafür bedurfte es nicht vieler Worte, meist sprachen die Instrumente für sich.

Het Grachtenfestival 2019 barst op vrijdag 09 augustus met een stijlvol openingsconcert op het water voor Festivalcentrum Het Compagnietheater. De Kloveniersburgwal transformeert deze avond in een prachtige concertzaal waar jonge musici de hoofdrol spelen. In de regie van Annechien Koerselman presenteren zij een staalkaart van al het moois dat het aanstaande festival de revue zal passeren.

Geheel in het teken van het Grachtenfestivalthema 2019 Schatten van vrouwen brengen we ook tijdens de Opening een ode aan de vrouw, en in het bijzonder aan muzikale vrouwen, die niet alleen een grote inspiratiebron voor velen waren maar wier geest ook vandaag de dag nog voortleeft in de muziek. 

Tijdens het openingsconcert kom je alvast dichtbij enkele van de Grachtenfestivalmusici. Waaronder zanger en Artist in Residence Raoul Steffani en één van de genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2019. 

Deze feestelijke opening van het Grachtenfestival is vrij toegankelijk en kunt u zowel van de kade bijwonen als per (eigen) boot bezoeken. Kom op tijd en geniet!

01 Grachtenfestival 2017

Foto © Ronald Knapp

Credits Cast & Crew

swingend muziektheater vanaf 6 +

 

Oost West Thuis Best. Iedereen kent dat gevoel, iedereen heeft het nodig. Maar wanneer voel je je eigenlijk ergens thuis? Wat zorgt voor dat vertrouwde gevoel? Welke geluiden, welke geuren, welke spullen, welke vrienden horen daarbij? Hoe groot of hoe klein is je thuis? Nodig je er andere beesten uit? Al die vragen komen de woudvogel, de wasbeer en de schildpad tijdens de creatie van hun eigen nieuwe thuis tegen. En terwijl ze ontdekken dat soms het thuis van het ene beest, niet het thuis voor het andere beest is, ontdekken ze al spelende ook de kracht van samenzijn en samenwerken.

Eerder ontwikkelde Blazerstrio Dividivi3 samen met regisseur Annechien Koerselman Als Heksen heksen (4+) over drie muzikale heksen. Ook in Beestenboel in de Bush zal muziek de enige voertaal zijn, en wordt humor niet geschuwd. Tijdens hun muzikale avontuur laten de beesten werken horen van o.a. Schnittke, Piazzolla en Haydn. 

photo

Credits Cast & Crew