- Details
- Category: BOETEVERZEN
Schnittke’s Stichi Pokajanije (1988), een spirituele onderdompeling in de Russisch-orthodoxe traditie
Premiere: 03 november 2017, Muziekgebouw aan het IJ Amsterdam
In opdracht van Cappella Amsterdam zal Annechien een lichte enscenering maken voor koor van de 12 boeteverzen (Stichi Pkajnaije). De twaalf boeteverzen komen uit een bundel met 16de-eeuwse poëzie van anonieme Russische monniken, die in 1986 in Rusland verscheen. Schnittke’s 12 Stichi Pokajanije zijn muzikaal en spiritueel gedrenkt in de Russisch-orthodoxe traditie. Centraal in het werk wordt de dubbele broedermoord op de latere heiligen Boris en Gleb verteld. ‘Zondig zijn we allemaal’ is de boodschap, waaruit een eeuwig verlangen naar troost, licht en vergeving wordt geboren.
Om u in de Russisch-orthodoxe traditie in te wijden en vervolgens spiritueel onder te dompelen zal Annechien tevens gebruik maken van een sferische vormgeving middels video, licht en kostuum.
Alfred Harrievitsj Schnittke ((1934-1998) werd in de Sovjet-Unie geboren, in de toenmalige Wolga-Duitse Republiek, als zoon van een joodse Duitse vader en een katholieke Wolga-Duitse moeder. Hij werd katholiek gedoopt, maar voelde zich ook Russisch-orthodox en joods. Begin jaren tachtig bekeerde hij zich (opnieuw) tot het katholicisme en sloeg daarmee een weg in van spiritualiteit en mystiek, die met de 12 Stichi Pokajanije (12 Boeteverzen) naar een hoogtepunt leidde. Schnittke schreef het werk in 1988 ter herdenking van het 1000-jarig bestaan van de Russisch-orthodoxe Kerk.
Naast de 12 Boeteverzen staan ook Arvo Pärts Zwei slawische Psalmen (1984/1997), Schnittkes Drei geistliche Gesänge (1983) en exclusief in Lochem delen uit Suite voor cello solo in c klein, BWV 1011 van Johann Sebastian Bach op het programma.
Foto © Jan Hordijk
Credits Cast & Crew
- Details
- Category: BOETEVERZEN
Recensie
NRC, Joep Stapel, 04 november 2017
Cappella, in terra tunieken en een stemmig duistere enscenering, excelleerde op vrijwel alle fronten met fonkelende samenzang.