Muzikaal, avontuurlijk theater waarin de hypnotiserende macht van de zee doorklinkt

 

Premiere 10 juni 2006, Maastricht

 

De Vliegende Hollander zwerft rond op de wereldzeeën. De overmoedige Hollandse zeeman is hiertoe verdoemd nadat hij god heeft bespot. Eens in de zeven jaar mag hij het vasteland betreden om een vrouw te zoeken, die hem trouw is tot in de dood. Alleen dan wordt de banvloek verbroken.Kapiteinsdochter Senta hunkert naar avontuur en gaat op zijn huwelijksaanzoek in. Het afscheid van de veilige thuishaven blijkt echter moeilijker dan gedacht. Wint het verlangen naar vrijheid of de angst voor het onbekende?

In deze meeslepende voorstelling proberen de personages te ontsnappen aan de beklemming van het alledaagse. Zij ontdekken dat de geboden vrijheid niet alleen romantisch en verleidelijk is, maar ook eenzaam en weerbarstig. Net als de zee.

mariner1

llustratie © Gustave Dore (the rhyme of the ancient mariner)

Annechien Koerselman baseerde haar toneelstuk op het bekende operalibretto 'De Vliegende Hollander' van Richard Wagner. Over een mysterieuze kapitein die via een storm in contact komt met kapitein Daland, die een huwbare dochter Senta heeft. In ruil belooft de Hollander Daland edelstenen en goud. Op het vaste land is Senta in bezit van een eeuwenoud schilderij, dat De Vliegende Hollander verbeeldt en is hevig verliefd geworden op deze mythische man. Tot grote paniek van haar verloofde Erik, die niet kan verhinderen dat de vonk toch tussen Senta en Hollander overslaat. Echter voordat hun trouw voor eeuwig bezegeld kan worden, ontdekt De Vliegende Hollander het bestaan van Erik en verbreekt onmiddellijk de belofte. Senta stort zich vervolgens van de rotsen in zee om middels haar zelfmoord haar eeuwige trouw aan de Hollander te bewijzen. Daardoor verlost ze de Hollander van zijn banvloek.

Anders dan Wagner heeft Koerselman niet de driehoeksverhouding maar het thema van de eeuwigheid als uitgangspunt voor haar stuk genomen. Het liefdesdrama van deze Vliegende Hollander zou in feite tot in het oneindige doorgespeeld kunnen worden. In een zeemanscafé dromen zeelieden van hun leven op zee. Hun fantasie brengt de mythe van de onheilspellende Vliegende Hollander tot leven. Deze overmoedige zeeman is gedoemd tot het eeuwig bevaren van de wereldzeeën, omdat hij God ooit heeft bespot. Eens in de zeven jaar mag hij echter het vasteland betreden om een vrouw te zoeken, die hem trouw blijft tot in de dood. Alleen dan kan deze banvloek verbroken worden. Senta hunkert naar avontuur en gaat op zijn huwelijksaanzoek in. Wederzijdse liefde ontvlamt. Het definitieve afscheid van de zee blijkt voor de Hollander moeilijker dan gedacht. Wint het verlangen naar innerlijke vrijheid of de verslindende kracht van oneindige liefde?

De Vliegende Hollander verbeeldt een zeemanscafé van tijdelijke aard. Althans dat denken de bewoners van dit établissement. Zij fantaseren dat buiten de blauwe wanden een groots en meeslepend zeemansleven op hen ligt te wachten. Gaandeweg ontdekt de toeschouwer echter dat de zeelieden voor eeuwig in deze kroeg gevangen zitten. De mythe begint steeds opnieuw. De dood blijkt de oplossing niet

De Vliegende Hollander als odyssee van de liefde. Zo kun je de toneelversie van Annechien Koerselman samenvatten. Steeds opnieuw lopen de personages zich vast in dezelfde rondgang. Steeds opnieuw pogen ze zich te bevrijden. Hetzij via alcohol, hetzij via grootse verhalen over de gevaarlijke zee, hetzij via het verlangen naar oneindige liefde. Op die manier wordt er door iedereen een cyclische poging gedaan om het aardse bestaan tot mythische proporties te verheffen. Senta en de Vliegende Hollander vinden elkaar in hun identieke verlangen naar een allesverterende liefde, die even gevaarlijk als aantrekkelijk is als de zee.

04Hollander

Foto © Rikie Gorissen 

Credits Cast & Crew

De Vliegende Hollander Marcel Faber

Senta Trudi Klever

Ariel Sofie van Moll

Stuurman Hans van Leipsig

Kapitein Léon van der Sanden

Accordeonist Roger Moreno

 

Regie/Tekstcompositie/Muziek Annechien Koerselman

Decor- en Kostuumontwerp Linda Eijssen

Lichtontwerp Jan Harm Wagner

Artistiek advies André Joosten

Zangcoach Anne Koerselman-Müller

Bewegingsadvies Lonneke van Leth

Dramaturgie Annelore Kodde

Regie-assistent Marlies Smit

Producent Het Vervolg Maastricht

 

SPEELDATA

Maastricht locatie Hoge Weerd ter hoogte van de Köbbesweg

Maastricht locatie 06 juni 2006 try-out

Maastricht locatie 07 juni 2006 try-out

Maastricht locatie 08 juni 2006 try-out

Maastricht locatie 09 juni 2006 try-out

Maastricht locatie 10 juni 2006 premiere

Maastricht locatie 13 juni 2006

Maastricht locatie 14 juni 2006

Maastricht locatie 15 juni 2006

Maastricht locatie 16 juni 2006

Maastricht locatie 17 juni 2006

Venlo locatie Parkeerterrein Lage Loswal aan de Maaskade

Venlo locatie 29 juni 2006

Venlo locatie 30 juni 2006

Venlo locatie 01 juli 2006

Venlo locatie 06 juli 2006

Venlo locatie 07 juli 2006

Venlo locatie 08 juli 2006

mariner2

illustratie © Gustave Dore

Photos De Vliegende Hollander © Rikie Gorissen

01Hollander 02Hollander 03Hollander 04Hollander 05Hollander 06Hollander 07Hollander 08Hollander